Hammasimplantti on pysyvä ratkaisu

Viimeisimmät julkaisut
tag

Hammasimplantti on pysyvä ratkaisu

13 July 2023
 Kategoriat: Dentist, Blog


Kun matkustaa hyvinvointivaltioiden ulkopuolella, saattaa huomio kiinnittyä ihmisten hampaisiin. Ehkä monilta puuttuu hampaita, osalla ne ovat hyvinkin vinossa ja osalla hampaat ovat mustuneita tai kellastuneita. Näin oli Suomessakin vielä sata vuotta sitten, ennen kuin kansanterveydenhuolto ja hammashuolto tavoittivat koko kansan. Perussyynä hampaiden huononemiseen on ollut ihmiskunnan ravinnon muuttuminen. Sokerin yleistyminen ruokavaliossa ja pehmeä leipä sysäsivät muutoksen alkuun, minkä jälkeen muun muassa happamat juomat ovat viime vuosikymmeninä olleet pisteenä i:n päälle.

Hampaiden hoidattaminen on tärkeää

Jo pitkään on ollut lääketieteen tiedossa, että jos hammas on reikiintynyt, se kerää bakteereita, jotka saattavat aiheuttaa vaikean tulehduksen. Tästä syystä hampaita on poistettu kautta maailman sivun. Poistettu hammas on aina esteettinen haitta ja saattaa myös vaikeuttaa purentaa. Mutta tästä huolimatta elämä on ollut parempaa vaikka ilman hampaita kuin reikiintyneiden, särkevien ja tulehdusalttiiden hampaiden kera. Vasta vajaan sadan vuoden ajan on poistetuille hampaille ollut laajemmassa mittakaavassa korvaushoitona kokoproteesi, ja vajaan viidenkymmenen vuoden ajan yksittäisiä puuttuvia hampaita on korvattu implantilla.

Hammasimplantin hyödyt

Hammasimplantit ovat suosittu vaihtoehto hampaiden korvaamiseksi potilaille, jotka ovat menettäneet yhden tai useamman hampaan vamman tai sairauden vuoksi. Hammasimplantti on pieni titaanipylväs, joka asetetaan paikallispuudutuksessa kirurgisesti leukaluuhun ja toimii keinotekoisena juurena sen päälle kiinnitettävälle kruunulle. Implantti on siitä ihanteellinen, että se näyttää, tuntuu ja toimii, kuten luonnollinen hammas. Purentavahvuus on kiinteän implantin etu irrotettavaan proteesiin verrattuna. Implantilla saadaan aikaan luonnollisen hampaan purentavahvuus, kun taas irrotettavassa proteesissa se on vain reilu 20 %.

Hammasimplantit tarjoavat pysyvän ratkaisun puuttuvien hampaiden korvaamiseen. Ne on suunniteltu kestämään koko eliniän asianmukaisella hoidolla ja kunnossapidolla. Implantit edesauttavat myös leukaluun ja ympäröivien hampaiden terveenä pysymistä, koska ne stimuloivat luun kasvua. Tämä auttaa potilaan koko hammasrivistön pysymistä oikeassa linjassa.

Asennusprosessi

Implanttiprosessi alkaa hammaslääkäristä. Purenta tarkistetaan, röntgenkuvat otetaan ja luun tiheys analysoidaan. Titaaninen implanttipylväs eli keinojuuri istutetaan leukaluuhun leikkauksella. Itse leikkaus ei kestä kauaa, mutta luutumiseen menee yleensä noin kolme kuukautta. Luutumisen päätyttyä implantin yläosaan valmistetaan kruunu eli itse näkyvä hammas. Hammasimplantti kestää koko eliniän, joten se on pysyvä ratkaisu.

Hammaslääkäripalvelut meiltä: Hammaslääkäriasema Diana.