Puuttuva hammas - ratkaisuja terveen ja kauniin hymyn palauttamiseen

Puuttuva hammas - ratkaisuja terveen ja kauniin hymyn palauttamiseen

20 March 2024
 Kategoriat: Dentist, Blog


 

Puuttuva hammas voi olla este esteettiselle hymylle ja vaikuttaa myös purentaan ja suun terveyteen. Onneksi nykyaikaiset hammaslääketieteen ratkaisut tarjoavat useita vaihtoehtoja puuttuvan hampaan korvaamiseen ja hymyn kaunistamiseen. Tässä blogissa tarkastelemme puuttuvan hampaan ongelmaa, sen syitä ja ratkaisuvaihtoehtoja, jotka voivat palauttaa terveen ja kauniin hymyn.

 

Syitä hampaan puuttumiseen voi olla monia

Hampaan puuttuminen voi johtua monista eri syistä, kuten hammaskariesta, tapaturmasta, iän myötä tapahtuvasta hampaiden heikentymisestä tai perinnöllisistä tekijöistä. On tärkeää varata aika hammaslääkärin konsultaatioon, jossa tarkistetaan suun terveys ja voidaan miettiä parasta hoitovaihtoehtoa.

 

Erilaisia hoitovaihtoehtoja

Nykyään on useita hoitovaihtoehtoja puuttuvan hampaan korvaamiseksi. Yleisimmät vaihtoehdot ovat hammasimplantit, hammassillat ja proteesit. Jokaisella vaihtoehdolla on omat etunsa ja haittansa, ja oikean vaihtoehdon valinta riippuu yksilöllisistä tarpeista, toiveista ja muista terveydellisistä syistä, jotka voivat vaikuttaa siihen, mikä on sopivin vaihtoehto.

 

Hammasimplantit

Hammasimplantit ovat yksi kestävimmistä ja luonnollisimmista vaihtoehdoista puuttuvan hampaan korvaamiseen. Titaaniset implantit eli keinojuuret asennetaan leikkauksella leukaluuhun, minkä jälkeen niihin kiinnitetään pysyvä hammasproteesi. Hammasimplantit näyttävät ja tuntuvat luonnollisilta ja kestävät usein koko eliniän.

 

Hammassillat

Hammassilta on proteettinen ratkaisu, jossa yksi tai useampi puuttuva hammas korvataan hammaskruunulla, joka kiinnitetään hammassiltaan ja hammassilta kiinnitetään viereisiin hampaisiin. Hammassilta voi olla hyvä vaihtoehto silloin, kun naapurihampaat ovat terveitä ja niitä on riittävästi sillan kiinnittämiseen, mutta leukaluu ei ole riittävän vahva implanttien kiinnittämistä varten. Hammassilta on kiinteä ratkaisu, eikä se irtoa samalla tavalla kuin tavallinen proteesi.

 

Proteesit

Proteesit ovat vaihtoehto, joissa hammas tai hampaat korvataan irrotettavalla hammasproteesilla. Proteesi voidaan valmistaa kiinteäksi tai irrotettavaksi. Kiinteän proteesin runko-osana käytetään usein omaa hammasta, johon kruunu kiinnitetään, mutta se runko voi myös olla metallia. Irrotettava proteesi voi olla koko proteesi, joka korvaa koko leuan hampaat. Jos suussa on omia hampaita myös, voidaan puuttuvat hampaat korvata myös osaproteesilla.

 

Konsultaatio hammaslääkärin kanssa

 

Puuttuvan hampaan korvaaminen ei ole vain esteettinen kysymys, vaan sillä voi olla myös merkittäviä toiminnallisia hyötyjä. Hampaan korvaaminen proteesilla tai implantilla voi parantaa purentaa ja puheen selkeyttä sekä estää muiden hampaiden siirtymisen ja estää purennan muuttumisen. Ennen kuin tehdään päätöstä puuttuvan hampaan korvaamisesta, on tärkeää konsultoida hammaslääkäriä. Hammaslääkäri arvio suun tilanteen perusteellisesti ja suosittelee sopivinta hoitovaihtoehtoa yksilöllisten tarpeiden perusteella. 

 

Hampaan puuttumisen ei tarvitse olla pysyvä ongelma, ja nykyaikaiset hammaslääketieteen ratkaisut tarjoavat useita vaihtoehtoja sen korvaamiseksi. Riippumatta siitä, mikä hoitovaihtoehto valitaan, tavoitteena on palauttaa terve ja kaunis hymy, joka lisää itsevarmuutta ja hyvinvointia jokapäiväisessä elämässä. Riippumatta siitä, mistä hammas puuttuu, voidaan hammasimplantti etuhampaaseen tai muualle lisätä niin, että saavutetaan luonnollinen lopputulos. Asiassa auttaa Hammaslääkäriasema Diana.